Докато съюзниците от НАТО обсъждат условията на евентуално мирно споразумение между

...
Докато съюзниците от НАТО обсъждат условията на евентуално мирно споразумение между
Коментари Харесай

Съюзниците в НАТО разделени по въпроса трябва ли да се води диалог с Путин

Докато съдружниците от НАТО разискват изискванията на вероятно спокойно споразумение между Русия и Украйна, в техните редици се появяват признаци на стратегически разцепления, написа Bloomberg.

Във втория месец от войната на напред във времето излизат серия от дилеми кои условия биха могли да се смятат за допустими от Украйна за постигането на такова споразумение, изключително що се отнася до гаранциите за сигурност, които членовете на Алианса биха могли да предложат на Киев.

Съществуват и разминавания по отношение на това какви спомагателни оръжия да се изпратят на Украйна, както и по въпроса дали разговорът с руския президент Владимир Путин е потребен, твърди организацията, като се базира на източници, осведомени с полемиките, извършени през последната седмица сред водачи от двете страни на Атлантика, както и на документи, с които разполага.

Някои от тези разлики излязоха нескрито през уикенда, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Путин не може да остане на власт и по-късно се наложи да направи спомагателното конкретизиране, че това е негова персонална, а не държавна позиция, защото мненията му провокираха рецензии. Френският президент Макрон дипломатично се разграничи от изказването на Байдън с апел да се заобикаля ескалацията с думи, тъй като " всички търсим мир " и прикани за фокус върху дипломатическите старания за преустановяване на войната. На сходна позиция е и Берлин. Вчера представителят на Шолц акцентира, че " най-големият приоритет сега е преустановяване на огъня, с цел да бъде спряно убиването на хора ".

Други членове на НАТО считат, че разговорът, който Париж и Берлин водят с Кремъл, е контрапродуктивен и може да даде козове в ръцете на Путин, съгласно един от документите, забелязан от Bloomberg.

Англия, Полша и други страни от Централна и Източна Европа – като се изключи Унгария – са скептични, че съветският президент има съществено отношение по отношение на договарянията за задоволително спокойно съглашение, съгласно същия документ. 

На срещата на върха на НАТО полският президент Анджей Дуда попитал останалите държавни лидери дали в действителност имат вяра, че договарянията по условия, препоръчани от Путин, могат да бъдат успешни и са допустими, съгласно осведомени с изявлението му. Един от отговорите е гласял, че " който поддържа тези условия, ще поддържа Русия ".

Тези, които биха подтикнали Украйна да се съгласи на спокойно съглашение без цялостно евакуиране на съветските войски, „ служат на Путин “, споделя неназован посланик от източноевропейска страна, чието име също не се загатва. А тези, които се обръщат към Путин, постоянно „ вършат това единствено за задачите на политическите си акции “ в своите страни, добавя той.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън също е измежду скептиците във връзка с желанията на Путин, написа още Bloomberg като цитира различен собствен източник, поискал анонимностк. Преди срещата Джонсън направи коментар пред публицисти, че Путин към този момент е прекрачил алената линия с дейностите си в Украйна.

„ Правилно е да се възползваме оптимално от всяко допустимо съглашение, само че явно би трябвало да сме изцяло наясно с обстоятелството, че той не извършва обещанията си “, означи и представителят на Джонсън, Макс Блейн. „ През цялото време сме очевидци по какъв начин Путин споделя едно, а прави друго, тъй че това е императивът, по който би трябвало да съдимза  него и режима му, за по метода, по който работят. ", добавя той
Според почитан английски чиновник, Обединеното кралство не има вяра, че стратегическите цели на Путин са се трансформирали, макар неуспехите на съветските военни дейности досега.

Други двама високопоставени дипломати от алианса, които също се съмняват в изгодата от разговора с Путин, пък споделят за Bloomberg, че се притесняват, че Макрон може да накара Зеленски да се съгласи на неутралитет при изискванията на Русия в подмяна на преустановяване на огъня. Те обаче означиха, че Макрон е бил явен в отхвърлянето на настояванията на Москва по отношение на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР